Telecí játra s jablky a cibulí

29.09.2017 12:27

Suroviny:

4 plátky jater po cca 120 g

2 cibule

2 jablka

sádlo

trochu hladké mouky

mletý pepř

sůl

 

Postup:

Nejprve osmažíme drobně nakrájenou cibuli, na ni přidáme oloupaná, na plátky nakrájená jablka a podusíme je. Na jiné pánvi zprudka opečeme na sádle játra, předem opepřená a obalená v mouce. Když jsou játra měkká, osolíme je a přidáme k nim podušená jablka s cibulí. Podáváme s opečeným chlebem, bramborami v různých úpravách či dušenou rýží.

 

Celková doby přípravy cca 30 minut

4 porce

 

Játra jako potravinu, si nejvíce ceníme pro vysoké množství vitamínů rozpustných v tucích. Jsou nejbohatším zdrojem vitaminu A, vysoký je též obsah vit D. Z vitamínů rozpustných ve vodě, musíme jmenovat vitamíny

řady B.

Neexistuje potravina, která by měla více železa, než obsahují játra. Jsou však také právem označována bombou, obsahující velké množství cholesterolu.

100 gramů jater obsahuje dvojnásobnou doporučenou dávku cholesterolu na den. Kdo má zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi, rozhodně by měl hlídat frekvenci příjmu pokrmů z jater. Na druhou stranu, v játrech se také nachází značné množství lecitinu – látky pomáhající snižovat koncentrace cholesterolu v krvi. Tím se problém jater, jako významného zdroje cholesterolu, mírně vylepšuje. Při konzumaci jater je třeba mít na mysli jedno přísloví: „Všeho s mírou.“ Občas si tuto lahůdku dopřejme. A telecí játra jsou lahůdkou opravdovou.