Taštičky s bramborovou nádivkou – žlikrofi

19.07.2012 00:10

 

 

Na těsto:

500 g polohrubé mouky

4 vejce

1 lžíce oleje

cca 100–200 ml vody

Na nádivku:

3 větší brambory

1 cibule

1 lžíce sádla

1 lžička majoránky

petrželka

2 lžíce strouhanky

mletý pepř

sůl

 

1 vejce na potření

 

Oloupané brambory uvaříme ve slané vodě. Potom je rozšťoucháme, osolíme, opepříme, přidáme na sádle osmaženou cibulku, majoránku, jemně nakrájenou petrželku a promícháme. Podle potřeby zahustíme strouhankou.

Z mouky, vajec, vody a oleje vypracujeme těsto, které musí být měkčí než těsto nudlové. Rozdělíme ho na dva díly a každý tence vyválíme. Poté na jeden plát lžičkou poklademe bramborovou nádivku, kterou klademe asi na prst od sebe.

Druhou placku potřeme rozšlehaným vejcem a potřenou stranou ho položíme na placku s nádivkou. Prsty přitiskneme kolem kopečků nádivky oba pláty k sobě, aby se spolu slepily. Pak je kulatým tvořítkem vykrájíme a vaříme ve slané vodě asi 7–10 minut.

Podáváme je jako samostatný pokrm polité na másle osmaženou strouhankou spolu se zeleninovými saláty nebo jako přílohu k pečeným masům, drůbeži apod.

 

6 porcí