Svítek se švestkovou omáčkou

05.09.2013 12:20

Suroviny: 

Na svítek:

5 vajec

500 ml mléka

8 lžic hrubé mouky

špetka soli

1 lžíce másla

Na omáčku:

1 kg švestek

100 ml vody

1 lžíce rumu

trochu mleté skořice

cukr podle chuti

citrónová šťáva i kůra

 

Postup:

Vejce, mléko, mouku a sůl rozšleháme a vlijeme na pekáč, ve kterém jsme rozpálili máslo. Pečeme prudce ve vyhřáté troubě asi 10 minut. Svítek se krásně nafoukne a různě se zkroutí. Neobracíme, pečeme pouze z jedné strany. Upečený přendáme na mísu a polijeme švestkovou omáčkou.

Příprava omáčky: Vypeckované švestky podlijeme vodou a rozvaříme je.

Je – li směs příliš řídká, trochu ji odvaříme, aby zhoustla. Na závěr osladíme a ochutíme skořicí, rumem, citrónovou šťávou i kůrou.

Celková doba přípravy cca 50 minut

2–3 porce