Sváteční slepičí polévka

04.04.2014 09:33

 

Suroviny:

 

1slepice (nejlépe i s drůbky) o hmotnosti cca 1 – 1 ½ kg

300 g hovězího žebra

250 g kořenové zeleniny

1 čerstvá zelená paprika

2 rajčata

70 g rajčatového protlaku

1 lžička mleté sladké papriky

1–2 žampiony

1 cibule

5 kuliček celého černého pepře

vlasové nudle

petrželka

sůl

 

Postup:

 

Očištěnou a rozpůlenou slepici dáme do hrnce, přidáme hovězí maso, slepičí drůbky, osolíme, zalijeme vodou a pod poklicí vaříme pomalým varem cca

1 ½ - 2 hodiny. Potom přidáme očištěnou a omytou kořenovou zeleninu, očištěné houby, vše nakrájené na úzké proužky, na kolečka nakrájenou papriku, rajčata a cibuli, česnek, rajčatový protlak, mletou papriku a pepř. Polévku dále vaříme, až je maso měkké. To trvá ještě cca ½ hodiny. Měkké maso vyjmeme, polévku přecedíme do jiné nádoby a zavaříme do ní vlasové nudle. Přidáme nakrájené maso ze slepice, drůbky a část scezené zeleniny. Posypeme jemně nakrájenou petrželkou.

 

Poznámka: Vařené hovězí maso můžeme použít při přípravě hašé, omáček či jako lehkou večeři s křenem nebo hořčicí.

 

Celková doba přípravy cca 3 hodiny

8 porcí