Sváteční hovězí pečeně

22.01.2014 16:52

Suroviny:

 

2 kg zadního hovězího masa (nejlépe květová špička)

200 g slaniny

200 g cibule

150 g kořenové petržele

150 g mrkve

50 g celeru

2 stroužky česneku

2 PL rajčatového protlaku

2 PL sádla

2 PL oleje

1 PL vegety nebo podobného koření

6 sušených švestek

6 sušených fíků

1 jablko

3 dl červeného vína

2 PL plnotučné hořčice

2 bobkové listy, 1 snítka rozmarýnu, 1 snítka tymiánu, mletý pepř, sůl

 

Postup:

Očištěné maso prošpikujeme slaninou, nakrájenou na klínky, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, pokapeme olejem a v chladu necháme alespoň 2 hodiny odpočinout. Potom ho ze všech stran opečeme v rozpáleném sádle. Opečené maso vyjmeme a ve výpeku osmahneme najemno nakrájenou cibuli. Poté k ní přidáme plátky očištěné zeleniny a česneku. Vše krátce zasmahneme. Do zeleninového základu vložíme zpět maso, okořeníme vegetou nebo podobným kořením, podlijeme vínem a v troubě pod poklicí pečeme cca 2 hodiny

při 170 °C.  Během pečení maso obracíme a podléváme vodou a vínem. K téměř měkkému masu přidáme rajčatový protlak, sušené švestky, fíky, oloupané a na plátky nakrájené jablko, všechno zbylé koření, dosolíme a dále dusíme. Měkké maso vyjmeme, mírně prochladlé nakrájíme na porce. Omáčku přecedíme přes síto a přelijeme jí porce masa.

 

Poznámka: Komu nevadí v omáčce kousky zeleniny, můžeme ji tam ponechat, odstraníme pouze koření.

 

Vhodná příloha: bramborové noky, dušená rýže, kompoty, čerstvá zelenina…

 

Celková doba přípravy cca 3 ½ hodiny

10 porcí