Sváteční bábovka

02.05.2013 21:35

 

Suroviny:

250 g moučkového cukru

250 g másla

6 vajec

100 g opražených mletých lískových oříšků

250 ml smetany nebo mléka

citrónová kůra

300 g polohrubé mouky

1 kypřící prášek do pečiva

50 g strouhané čokolády

rum

 

sádlo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

 

 

 

Postup:

Nejprve do pěny utřeme máslo s cukrem, postupně přidáváme žloutky. Když hmota zdvojnásobí objem, přidáme mouku, promíchanou s práškem do pečiva, smetanu nebo mléko, mleté opražené oříšky, citrónovou kůru, strouhanou čokoládu a naposledy lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Hmotu nalijeme do sádlem vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy a pečeme ve středně vyhřáté troubě při 160 °C skoro 1 hodinu. Vpíchnutím špejle do bábovky se přesvědčíme, zda je dobře propečená. Hotovou bábovku necháme asi 5 minut vydýchat a potom ji vyklopíme na drátěnou podložku. Pokapeme ji rumem a pocukrujeme.

 

Celková doba přípravy cca 1 ½ hodiny