Staročeský svíétek se švestkovou omáčkou

22.09.2011 17:22

Suroviny:

Na svítek:

5 vajec

½ litru mléka

8 lžic hrubé mouky

špetka soli

1 lžíce másla

Na omáčku:

250 g švestkových povidel

1 dl vody

1 lžíce rumu

trochu mleté skořice

citrónová šťáva i kůra

Postup:

Vejce, mléko a mouku rozšleháme, osolíme a vlijeme na pekáč, ve kterém jsme rozpálili máslo. Pečeme prudce ve vyhřáté troubě asi 10 minut. Svítek krásně nafoukne a různě se zkroutí. Neobracíme ho, pečeme jen z jedné strany. Upečený přendáme na mísu a přelijeme švestkovou omáčkou.

Příprava omáčky:

Povidla naředíme vodou a rozvaříme je. Ochutíme skořicí, citrónovou šťávou i kůrou, rumem a podle chuti můžeme dosladit.

Celková doba přípravy cca ½ hodiny

2 porce