Špenátový salát

29.05.2014 23:22

Suroviny:

 

300 g čerstvého špenátu

1 – 2 čerstvé hrušky

1 jarní cibulka s natí

čerstvé bylinky – bazalka nebo tymián

1 citrón

hrst ořechových jader (vlašské ořechy, lískové oříšky, mandle, piniové ořechy, kešu,…)

1 PL olivového oleje

sůl

 

Postup:

 

Špenát zbavíme všech uvadlých lístků, propereme ho a necháme na sítu dobře okapat. Omyté hrušky zbavíme jádřinců a nakrájíme je na nudličky nebo kostičky. Očištěnou cibulku a bylinky najemno nasekáme. Vše dáme do skleněné nebo porcelánové mísy, osolíme, zakapeme olejem a citrónovou šťávou, a opatrně, abychom nepotrhali listy špenátu, promícháme. Povrch salátu posypeme opraženými ořechy. Salát připravujeme těsně před podáváním.

 

Poznámka: u tohoto salátu je nanejvýš nutné použít čerstvé a kvalitní suroviny, ale výsledek stojí za to!

 

Obměna: místo čerstvého špenátu je možné použít salát polníček, je též výborný.

 

Celková doba přípravy cca 5 minut

2 – 4 porce