1.Smetanové lišky, 2. Ovocná šťáva za studena

01.08.2012 23:04

 

 

1.  Smetanové lišky

Suroviny:

500 g lišek

1 malá cibule

50 g másla

špetka kmínu

mletý pepř

200 ml husté kysané smetany

petrželka

citrónová šťáva

sůl

 

Postup:

Větší houby nakrájíme na plátky, menší necháme vcelku a povaříme je v mírně osolené vodě. V nádobě rozehřejeme máslo a zpěníme na něm jemně nakrájenou cibuli. Přidáme povařené a okapané houby, mírně osolíme, okmínujeme, opepříme a pod pokličkou dusíme tak dlouho, až jsou lišky měkké. Na závěr zalijeme hustou smetanou, ochutíme citrónovou šťávou a přivedeme k varu, dále již nevaříme. Hotový pokrm posypeme najemno nakrájenou petrželkou. Podáváme jako přílohu k pečením nebo samostatně s vařenými brambory a vařeným nebo dušeným masem.

 

 

2.  Ovocná šťáva za studena

Suroviny:

2,5 kg ovoce (maliny, jahody, černý rybíz, červený rybíz, ostružiny, višně…)

50 g kyseliny citrónové

cca 2,5 kg krystalového cukru

1,5 l vody

konzervační prostředek proti plísním

 

Postup:

Ovoce omyjeme, necháme oschnout, dáme do mísy a rozmačkáme ho. Přilijeme převařenou studenou vodu, kyselinu citrónovou a dobře promícháme. Necháme v chladu stát 24 hodin, občas promícháme. Poté procedíme přes plátno do druhé větší nádoby a necháme dobře vykapat. Ke šťávě přidáme konzervační prostředek a cukr, kterého dáme tolik, kolik váží tekutina, tj cca 2,5 kg.  Hotovou šťávu přelijeme do lahví a uložíme v chladu a suchu.

 

 

 Celková doba přípravy ½ hodiny

2 – 4 porce