Slavnostní bábovka

20.01.2012 09:50

 

Suroviny:

200 g másla

100 g sádla

6 žloutků

300 g moučkového cukru

500 g polohrubé mouky

8 polévkových lžic mléka nebo smetany

1 kypřící prášek do pečiva

sníh z 6 bílků

1 citrón

3 polévkové lžíce kakaa

 

Postup:

Máslo a sádlo utřeme s cukrem do pěny. Postupně přidáváme žloutky jeden po druhém a třeme tak dlouho, až hmota zbělá. Pak přidáme mouku, do které jsme promíchali kypřící prášek, mléko nebo smetanu a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z 6 bílků. Těsto rozdělíme na třetiny. První zůstane z původního těsta a nalijeme ji na dno sádlem vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy. Druhou obarvíme kakaem a nalijeme ji jako prostřední. Do poslední vmícháme citrónovou kůru i šťávu a nalijeme ji do formy na předešlé dvě vrstvy. Bábovku pečeme cca 1 hodinu při 150° – 160°C. Upečenou necháme 5 minut prochladnout a potom ji vyklopíme na drátěnou podložku a posypeme moučkovým cukrem.

Poznámka:

Pro slavnostnější příležitosti můžeme vymaštěnou a vysypanou bábovkovou formu vyložit mandlemi nebo ořechy.

Celková doba přípravy cca 1 ½ hodiny