Škvarkové křehkovice

21.10.2011 22:29

Suroviny:

60 dkg hladké mouky
20 dkg nasekaných škvarků
20 dkg sádla
2 vejce
4 dkg droždí
¼ litru mléka nebo smetany
2 kávové lžičky soli

trochu rozpuštěného sádla na potírání

Postup:
Droždí necháme vzejít ve vlažném mléku s přidáním špetky cukru. Vzešlý kvásek nalijeme do proseté mouky, dále přidáme rozpuštěné vlahé sádlo, vejce, nakrájené škvarky, osolíme a zaděláme vláčné těsto, které dobře propracujeme. Necháme kynout cca 1 – 1 ½ hodiny. Z vykynutého těsta rozválíme asi 3 mm silnou placku, kterou potřeme rozpuštěným sádlem. Těsto složíme na třetiny, opět rozválíme, zase potřeme sádlem a to opakuje celkem třikrát. Touto přípravou těsta budou křehkovice i lístkovat. Takto připravené těsto rozválíme, vykrájíme placičky o libovolném průměru (5-8 cm), přendáme je na plech a necháme kynout ještě asi ½ hodiny. Potom rádélkem mělce přejeme povrch placek nebo je propícháme vidličkou. Potřeme je sádlem a do růžova upečeme v dobře vyhřáté troubě. Svůj název křehkovice nezahanbí, protože jsou opravdu křehké.