Silvestrovský gulášek

29.12.2011 07:37

Suroviny:

1 kg vepřové plece

300 g vepřových jater

300 g uzeného masa ( krkovice nebo bůčku )

sádlo nebo olej

400 g cibule

1 – 2 polévkové lžíce sladké mleté papriky

2 lžičky pálivé mleté papriky

2 bujónové kostky

 

50 g másla

vývar nebo voda na podlití

mletý pepř

sůl

 

Postup:

 

Na rozehřátém sádle nebo oleji zpěníme nahrubo nakrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájené maso, které zprudka osmahneme. Přidáme sladkou i pálivou papriku, bujónové kostky, osolíme, podlijeme malým množstvím vývaru nebo vody a pod poklicí dusíme asi 15 - 20 minut. Potom k masu přidáme na hranolky nakrájené uzené maso a tenké plátky nesolených jater, předem na másle orestovaných. Promícháme, podle chuti osolíme a opepříme, podle potřeby podlijeme vývarem nebo vodou. Pod poklicí dusíme do měkka. Guláš není třeba zahušťovat, je dostatečně hustý rozvařenou cibulí. Porce guláše zdobíme plátky čerstvé zeleniny, kolečky cibule nebo pórku apod.

 

Příloha: chléb, bílé pečivo, vařené brambory, těstoviny nebo dušená rýže

 

Celková doba přípravy cca 1 ½ hodiny

8 porcí