Sekaná na zelenině

17.01.2013 19:36

 

Suroviny:

500 g mletého vepřového masa

100 g měkkého salámu

100 g tvrdého nastrouhaného sýra

2 uvařené brambory

2 vejce

mletý pepř

sůl

sádlo na vymazání pekáče

trochu rozpuštěného másla na potření

 

2 větší mrkve

¼ celeru

2 velké cibule

1 konzerva sterilovaných rajčat (300 g)

trochu vývaru (možno použít i vývar z kostky)

 

Postup:

Mleté maso osolíme, opepříme a dobře promícháme s nastrouhanými bramborami, nastrouhaným sýrem, vejci a na droboučké kostičky nakrájeným salámem. Z hmoty utvoříme šišku, kterou vložíme do lehce vymaštěného pekáče, potřeme ji rozpuštěným máslem, přiklopíme poklicí nebo zakryjeme alobalem a ve vyhřáté troubě pečeme při 200°C cca 10 minut. Po této době sekanou obložíme na kostičky nakrájenou mrkví, celerem a cibulí. Podlijeme vývarem, opět přiklopíme poklicí nebo alobalem a v troubě dusíme cca 35 minut, ale nyní již při nižší teplotě, cca 150 °C. Po této době k zelenině přidáme nakrájená sterilovaná rajčata a podlijeme šťávou z rajčat. Vložíme zpět do trouby a nyní již bez poklice pečeme cca 10 minut. To je potřebná doba, aby se chutě dobře promísili a sekaná zezlátla.

Hotovou sekanou pečeni necháme chvilku prochladnout, pak ji nakrájíme na porce a spolu se zeleninou podáváme.

Doporučená příloha: bramborová kaše, šťouchané brambory nebo pečivo.

 

Celková doba přípravy cca 1 ½ hodiny

6 porcí