Salát z fazolových lusků

02.08.2012 17:53

 

Suroviny:

0,5 kg mladých fazolových lusků

trocha vody

2 stroužky česneku

1 středně velká cibule

1 lžíce vinného octa nebo citronové šťávy

2-3 lžíce oleje, nejlépe olivového nebo bodlákového (ze světlice barvířské)

petrželová nať

mletý pepř

sůl
 

Postup:

Fazolové lusky očistíme, zbavíme vláken a omyjeme. Potom je překrájíme asi na 4 cm dlouhé kousky, vložíme do vařící osolené vody a uvaříme do měkka. Pozor, abychom lusky nepřevařili. Jednak nevypadají pěkně a pak by ztratily i na chuti. Uvařené lusky necháme na sítu okapat a necháme je vychladnout. Potom je dáme do mísy, přidáme na jemná kolečka nakrájenou cibuli, rozsekaný česnek, sůl, pepř, několik lžic vody, ocet nebo citrónovou šťávu a olej. Pomocí dvou vidliček opatrně promícháme, abychom lusky nepolámali.

Povrch můžeme posypat rozsekanou petrželovou natí.
 

Podáváme jako salát nebo jako doplněk k dušeným masům, pečením apod.
 

Celková doba přípravy cca 30 minut

2 – 4 porce