Sacher dort

15.03.2012 20:51

 

Suroviny:

120 g změklého másla

120g čokolády na vaření

150g moučkového cukru

120g polohrubé mouky

6 žloutků

Na sníh: 6 bílků

1 lžíce krupicového cukru

několik kapek citrónové šťávy

Na náplň a potření:350 g meruňkové zavařeniny

Na polevu: 120 g čokolády na vaření, 70 g ztuženého tuku

sádlo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Postup:

Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu. Měkké máslo utřeme do pěny s moučkovým cukrem a rozpuštěnou čokoládou. Postupně přidáváme žloutky. Z bílků, cukru a citrónové šťávy ušleháme tuhý sníh, který smícháme se žloutkovou hmotou. Nakonec lehce vmícháme přesátou mouku. Dortovou formu vymastíme sádlem a vysypeme hrubou moukou, naplníme těstem, které stejnoměrně rozetřeme. Pečeme v předehřáté troubě 50 minut při 170°C. Povrch upečeného korpusu lehce poprášíme moučkovým cukrem nebo moukou a překlopíme na podložku. Vychladlý korpus rozkrojíme vodorovně na dva pláty, spodní potřeme zavařeninou a vrchní přiklopíme zpět. Zbylou zavařeninu rozvaříme a přes síto ji nalijeme na dort a rovnoměrně rozetřeme. Meruňková vrstva tvoří podklad čokoládové polevy, kterou moučník polijeme, až zavařenina ztuhne a vychladne.

Příprava polevy: Ve vodní lázni rozehřejeme tuk a čokoládu, promícháme a použijeme k polití dortu. Necháme ztuhnout.