Ruské pirohy

07.11.2013 22:48

Suroviny:

600 g polohrubé mouky

cca 200 ml teplého mléka

20 g droždí

80 g rostlinného tuku

1 vejce

1 lžička cukru

sůl

Na náplň:

300 g mletého masa (polovina vepřového, polovina hovězího)

1 středně velká cibule

2 lžíce oleje

2 natvrdo uvařená vejce

mletý pepř

sůl

 

Postup:

 

Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, rozpuštěný tuk, vykynutý kvásek, připravený z několika lžic mléka, droždí a cukru, a ve zbylém mléce rozkvedlané vejce. Vypracujeme těsto, povrch poprášíme moukou, přikryjeme ubrouskem a na teplém místě necháme vykynout. Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál, vyválíme z něj placku o síle 0,5 cm a vykrájíme kolečka o průměru 8–10 cm. Do jejich středu dáme trochu náplně, těsto přeložíme a okraje k sobě dobře přitiskneme. (Velmi dobře lze použít k tvořítko na taštičky).  Pirohy naskládáme na plech, vyložený pečicím papírem, pomažeme je rozšlehaným vejcem a můžeme je posypat kmínem, lněným semínkem nebo sezamem. Ve středně vyhřáté troubě je dozlatova upečeme.  Výborné jsou horké i studené.

 

Příprava náplně:

Najemno nakrájenou cibuli necháme zezlátnout na oleji, přidáme mleté maso, osolíme, opepříme a krátce podusíme. Do mírně prochladlé směsi vmícháme nakrájená natvrdo uvařená vejce a promícháme.

Pirohy můžeme plnit i jinými náplněmi, např. zeleninovými, rybími, zelnými, vaječnými, apod.

 

Celková doba přípravy cca 2 ½ hodiny

 

30–40 ks