Rozmarný králík

06.06.2013 20:44

 

Suroviny:

hřbet a zadní stehna z 1 králíka

2 plné polévkové lžíce sádla

100 g slaniny

2 velké cibule

1 hlavička česneku

200 ml červeného vína

2 snítky rozmarýnu

mletý pepř

sůl

alobal

 

Postup:

Cibuli, česnek i slaninu nakrájíme na plátky. Pekáč silně vymažeme sádlem a na dno poklademe polovinu připravené cibule, česneku a slaniny. Na tento základ položíme odblaněné, omyté a osušené porce králíka, osolené a opepřené. Na maso navrstvíme zbylou cibuli, česnek, rozmarýn a slaninu. Podlijeme malým množstvím vody a v předehřáté troubě, přikryté poklicí nebo alobalem, dusíme asi 20 minut. Potom alobal odstraníme a pečeme při 180° C asi 30 minut. Během pečení maso obracíme a poléváme vypečenou šťávou. Před dohotovením přilijeme červené víno a pečeme zhruba ještě 15 – 20 minut, až se na mase vytvoří kůrčička. Upečené maso rozdělíme na porce, obložíme plátky pečené slaniny a podáváme přelité vypečenou šťávou s rozdušenou cibulí a česnekem. Použitím červeného vína a rozmarýnu králík svou chutí připomíná zvěřinu.

 

Příloha: vařené brambory a nakládané okurky nebo zelenina, saláty z čerstvé zeleniny.

 

Poznámka: na podlití můžeme použít také bílé víno. 

 

Celková doba přípravy cca 1 ½  hodiny

4 – 6 porcí