Roláda se žampióny

15.05.2014 21:42

Suroviny:

Na těsto:

5 PL hladké nebo polohrubé mouky

4 dl mléka

5 vajec

sůl

Na nádivku:

350 g žampionů

1 lžíce másla

15 g sušených hub předem namočených

1 – 2 PL strouhanky

2 vejce

1 – 2 stroužky česneku

1 PL hořčice

1dl kysané smetany

mletý pepř, sůl

trochu vegety nebo podobného koření

petrželka

 

Postup:

Do cca 1 dl mléka rozkvedláme všechnu odměřenou mouku.  Zbytek mléka osolíme, zahřejeme a do vroucího za stálého míchání nalijeme odměřené mléko s moukou. Uvaříme hustou kaši, kterou necháme vychladnout. Do studené kaše postupně přidáváme žloutky jeden po druhém a nakonec vmícháme sníh z bílků. Hmotu rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem, který jsme předem pomastili olejem. Pečeme ve vyhřáté troubě při 200°C cca 10–15 minut.

Upečené těsto ještě horké srolujeme a položíme na něj vlhkou utěrku. Nyní připravíme nádivku. Očištěné žampiony nakrájíme na tenké plátky a na másle je krátce orestujeme. Pak přidáme namočené sušené houby, ze kterých jsme vymačkali vodu, okořeníme vegetou a pod poklicí 10 minut dusíme.

Do prochladlé houbové směsi vmícháme rozšlehaná vejce, pepř, hořčici, kysanou smetanu, najemno nakrájenou petrželku a utřený česnek. Vychladlou roládu opatrně rozvineme, potřeme nádivkou, opět srolujeme, přeneseme na plech a pod alobalem při 160°C zapečeme cca 20 minut.

Roládu podáváme teplou nakrájenou na plátky jako samostatný pokrm se zeleninovými saláty nebo jako přílohu k pečeným masům, zelenině nebo drůbeži.

 

Celková doba přípravy cca 12 ½ hodiny

4 – 6 porcí