Ričet (kroupy s uzeným masem)

09.01.2014 13:28

Suroviny:

150 g krup

200 g fazolí

2 brambory

400 g uzeného masa (bůček, krkovice, žebra)

3 PL oleje

1 kostka masoxu

1 mrkev

¼ menšího celeru

1 kořenová petržel

1 PL jemně nakrájené petrželové natě

2 stroužky česneku

1 PL rajčatového protlaku

sůl, mletý pepř, bobkový list, majoránka, ocet

 

Postup:
Fazole necháme přes noc namočit. Kroupy propláchneme a spolu s fazolemi a uzeným masem vaříme téměř do měkka. Poté přidáme očištěnou kořenovou zeleninu a oloupané brambory, vše nakrájené na kostičky, bobkový list, rajčatový protlak a masox.  Dále vaříme pomalým varem. Když jsou všechny suroviny měkké, vyjmeme maso, vykostíme ho, nakrájíme na kostky nebo nudličky a vrátíme zpět do pokrmu. Na závěr ochutíme utřeným česnekem,  majoránkou, osolíme, opeříme a posypeme najemno nakrájenou petrželkou. Můžeme přidat i trochu octa.

Podáváme jako samostatný pokrm s tmavým chlebem.

 

Poznámka: chceme-li mít místo hustého pokrmu polévku, na závěr přilijeme vodu a zahustíme cibulovou jíškou. Obě varianty jsou výborné.

 

Celková doba přípravy cca 3 hodiny (bez doby potřebné k namáčení fazolí)

6 porcí