Recept na vítězné koláče z 5. Ročníku Přeštického koláčování

31.05.2012 20:06

 

 

 

Suroviny na 6 větších koláčů o průměru cca 30 cm:

250 ml šlehačky

200 g másla

50 g sádla

50 g oleje

6 vajec

60 g droždí

600 g polohrubé mouky

500 g hladké mouky

200 g moučkového cukru

1 vanilkový cukr

sůl

citrónové aroma (citrónová kůra)

100 ml mléka (na droždí)

2 lžíce rumu

rozšlehané vejce na potření

150 g rozpuštěného másla s 50 ml rumu

moučkový cukr s vanilkou na posyp

 

Postup:

Třeme vejce, máslo, sádlo, rum, aroma, vanilkový cukr, olej, sůl a moučkový cukr, asi 5 minut. Přidáme vzešlé droždí s mlékem, hladkou mouku a šlehačku. Nakonec přisypeme polohrubou mouku. Necháme odpočinout asi půl hodiny, promícháme, rozdělíme na bochánky, které na pečícím papíru vytvarujeme asi na sílu asi 5 mm. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem. Zdobíme tvarohem, mákem a povidly. Posypeme mandlemi a rozinkami. Dáme péct do vyhřáté trouby na 170°C po dobu 30 minut. Ještě horké koláče pokapeme s mašlovačkou rozpuštěným máslem s rumem a pocukrujeme.

 

Přeji dobrou chuť

 

S pozdravem

 

Marie Houbová, Švihov

Vítězka 5. Ročníku Přeštického koláčování