Ragú ze srnčího masa

20.01.2011 11:07

Ragú ze srnčího masa

Suroviny:

750 g srnčího masa z plece

250 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)

1 cibule

1 lžička cukru

1 lžíce sádla nebo oleje

cca1 dl červeného vína

cca 2 lžíce rybízové zavařeniny

citrónová šťáva

 

divoké koření (bobkový list, nové koření, celý pepř)

 

sůl

 

trochu polohrubé mouky na zahuštění

 

vývar na podlití

Postup:

Odblaněné srnčí maso omyjeme, nakrájíme ho na kostky a dáme do skleněné nebo porcelánové mísy. Přidáme k němu koření, na nudličky nakrájenou mrkev, celer a petržel, zalijeme polovinou červeného vína, promícháme a necháme v chladu přes noc proležet. V kastrolu rozpálíme tuk a dozlatova na něm osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli s cukrem. Na tento základ přidáme odleželé maso se zeleninou a kořením, zprudka orestujeme. Potom osolíme, zalijeme vínem, ve kterém bylo naložené maso a pod poklicí dusíme do měkka. Během dušení maso mícháme a podle potřeby podléváme zbylým vínem a event. vývarem. Měkké maso a zeleninu vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou, přilijeme vývar a povaříme asi 5 minut. Vzniklou omáčku potom přecedíme a dochutíme rybízovou zavařeninou a citrónovou šťávou. Je-li omáčka příliš hustá, přilijeme ještě trochu vína. Do hotové omáčky vrátíme maso a zeleninu a ještě chvilku povaříme.

Příloha: kynuté knedlíky, případně bílé pečivo

Celková doba přípravy je cca 1 1/2 hodiny

 

Pro 6 osob