Punč z červeného vína – starodávný recept

23.12.2016 14:03

Suroviny:

250 ml vody

1 pomeranč (velkého stačí polovina)

citrónová kůra z ½ citrónu

kousek celé skořice

3 hřebíčky

250 g kostkového cukru

trochu rumu nebo brandy

1 litr tmavého červeného vína

 

Postup:

V hrnci svaříme vodu společně s 150 g kostkového cukru, omytým, na plátky nakrájeným pomerančem i s kůrou, citrónovou kůrou a kořením. Přes hrnec položíme kovovou mřížku se zbytkem cukru, který pokapeme alkoholem, zapálíme a necháme kapat do ochucené vody. Když se cukr rozpustí, odstraníme mřížku a přilijeme víno. Zahříváme těsně pod bod varu. Nesmí se vařit! Punč přecedíme a servírujeme.

 

 

 

Punč je název pro široké spektrum nápojů.

Pochází z Indie, odkud byl v 17.století dovezen do Anglie a odtud se rozšířil po celé Evropě.

Slovo punč má původ v hindském výrazu pánč a znamená pět. To proto, že se původně zhotovoval z pěti přísad: z alkoholu, cukru, citrónu, vody a čaje či koření.

V současnosti známe a dovedeme připravit mnoho druhů punče. Nejoblíbenější dobou, kdy se punč popíjí, je doba vánoční a předvánoční. Nejenže dovede tento nápoj zahřát, ale dovede nastolit svou příjemnou kořeněnou vůní a chutí tu pravou vánoční atmosféru.

 

Dovoluji si popřát všem posluchačům klidné prožití vánočních svátků. A ať si o svátcích dáme punč či něco úplně jiného, prožijme je v radosti, klidu a pohodě.