Pstruzi v aspiku s křenovou omáčkou

12.04.2012 16:40

 

Suroviny:

2 pstruzi o hmotnosti cca 300 g

1/8 l bílého suchého vína

1 citrón

1 sáček instantní želatiny

5 kuliček celého pepře

2 kuličky nového koření

sůl

Na omáčku:

50 g strouhaného křenu

250 ml kysané smetany

citrónová šťáva

špetka cukru

sůl

 

Postup:

Vodu smícháme s vínem, přidáme koření a vložíme do ní osolené a citrónovou šťávou pokapané pstruhy a necháme je v tekutině 10–15 minut stát. Vody dáme jen tolik, aby byly ryby potopené. Potom je uvaříme doměkka. Měkké vychladíme, stáhneme z nich opatrně kůži a potřeme je želatinou, připravenou podle návodu. Když želatina ztuhne, potřeme jí ryby ještě jednou. Takto upravené pstruhy urovnáme na mísu a obložíme čerstvou nebo nakládanou zeleninou. Podáváme s křenovou omáčkou.

Příprava omáčky: Smetanu rozšleháme, ochutíme ji citrónovou šťávou, cukrem, osolíme a vmícháme nastrouhaný křen.                           

 

Příloha: chléb, pečivo

 

Celková doba přípravy cca 2 hodiny (včetně tuhnutí želatiny)

2 porce