Pozdrav z Ria – dort z brazilské kuchyně
Suroviny:
5 vajec
180 g moučkového cukru
1 lžíce jemně mleté kávy
100 g rozdrcených para (vlašských) ořechů
100 g polohrubé mouky
½ kypřícího prášku do pečiva
Na polevu a ozdobu:
100 g čokolády na vaření
50 g ztuženého tuku
100 – 150 g směsi ořechů (para, vlašské, pistácie, lískové oříšky)
tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Postup:
Žloutky utřeme s cukrem a kávou do pěny. Přidáme rozdrcené ořechy, mouku promíchanou s práškem do pečiva a naposledy lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy a ve středně vyhřáté troubě pečeme při 150°C cca 45 minut.
Mírně prochladlý moučník vyklopíme a studený polijeme čokoládovou polevou a bohatě ozdobíme ořechovými jádry. Povrch moučníku lehce poprášíme jemně mletou kávou.
Příprava polevy: Čokoládu a ztužený tuk rozehřejeme ve vodní lázni a mírně prochladlou polevou polijeme moučník.
Celková doba přípravy cca 3 hodiny
Brazílie je vyhlášená svojí kuchyní, která je velmi bohatá na nepřeberné množství různých mas, luštěnin, především černých fazolí a také výbornou kávou. Brazilci většinou pijí kávu velice přeslazenou. Servíruje se výhradně do malých šálků.
Brazilská káva je pojem známý po celém světě. Místní o ní říkají, že je silná jako ďábel, horká jako peklo a sladká jako láska. A právě ke kávě jsem dnes připravila moučník, který je též nedílnou součástí brazilské kuchyně.