Pošírovaná ryba se zeleninou

30.05.2013 17:09

Suroviny:

3 čerstvé ryby po cca 350 g (např. mořský okoun, ale i rybí filé)

300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)

2 větší cibule

¼ l 8% octa

¾ l vody

2 bobkové listy

5 zrnek nového koření

5 zrnek pepře

snítka rozmarýnu nebo šalvěje

sůl

Na polití:

2 lžíce rozpuštěného másla

hrst najemno nakrájené petrželky

3 – 4 stroužky česneku

 

Postup:

Nejprve vykuchané ryby pečlivě očistíme a omyjeme.

Do vhodné nádoby nalijeme vodu a ocet, přidáme očištěnou a na plátky nakrájenou zeleninu včetně cibule, sůl, všechno koření a bylinky a přivedeme k varu. Pak vložíme připravené ryby, snížíme tepelný zdroj, aby teplota tekutiny nedosahovala přes 80 °C. Pošírujeme cca 10 – 15 minut, podle velikosti ryb. Měkké ryby opatrně vyjmeme, nejlépe pomocí děrované obracečky a necháme je trochu okapat. Připravujeme-li ryby vcelku, pak je rozřízneme, maso vykostíme a naservírujeme je na nahřáté talíře. Každou porci podle chuti dosolíme, poklademe přiměřeným množstvím vařené zeleniny a polijeme rozpáleným máslem, ve kterém jsme nechali velmi krátce zpěnit nasekaný česnek a najemno nakrájenou petrželku. Chceme-li ještě zdravější pokrm, použijeme místo másla olivový olej.

Vhodnou přílohou jsou vařené brambory nebo pečivo, ale vždy čerstvá zelenina.

 

 Celková doba přípravy 45 minut

3 – 6 porcí