Polévka pro zahřátí

24.01.2013 21:19

 

Suroviny:

200 g hnědých fazolí

200 g uzeného masa

100 g slaniny

1 cibule 2 lžíce oleje

2 lžíce hladké mouky

2 brambory

1 velká mrkev

¼  středně velkého celeru

kostka masoxu

500 ml rajčatové šťávy

1 lžíce sladké mleté papriky

1 – 2 feferonky nebo dle chuti cayennský pepř

sůl

 

Postup:

Přebrané a propláchnuté fazole zalijeme vodou a necháme několik hodin, nejlépe přes noc nabobtnat. Pak k nim přidáme uzené maso a kostku masoxu, dolijeme vodu a pomalu vaříme. K téměř měkkým fazolím přidáme nakrájené feferonky nebo cayennský pepř, mletou sladkou papriku, očištěnou a na kostičky nakrájenou mrkev, celer a brambory. Vaříme, až je vše měkké. Poté z polévky vyndáme uzené maso, nakrájíme ho na nudličky a vrátíme zpět do polévky. Na rozpáleném oleji do růžova opečeme najemno nakrájenou slaninu a cibuli, poté zasypeme moukou a připravíme si jíšku, se kterou zahustíme polévku. Přilijeme rajčatovou šťávu, podle chuti osolíme a povaříme ještě asi

10 – 15 minut.

 

Celková doba přípravy cca 2 – 2 ½ hodiny

6 - 8 porcí

 

Touto polévkou se opravdu zahřejeme, podle množství a „síle“ feferonek se můžeme dokonce i zpotit.