Pohankový salát se zeleninou

20.09.2012 23:00

 

Suroviny:

1 hrnek pohanky

2 hrnky vody

1 menší cibule

1 lžíce másla nebo oleje

1 lžička majoránky

1 lžička tymiánu

1 bobkový list

sůl

1 menší pór

2 – 3 čerstvé papriky

1 středně velká mrkev

plátek celeru

petrželka

Na zálivku:

dýňový nebo olivový olej

vinný ocet

mletý pepř

 

Postup:

Pohanku propláchneme studenou vodou a necháme ji okapat. Na másle či oleji zpěníme najemno nakrájenou cibuli, přidáme propláchnutou pohanku, tymián, bobkový list, majoránku, osolíme a zalijeme odměřeným množstvím vody. Pod poklicí dusíme do měkka. To trvá asi 15 minut. Do mísy dáme na tenká kolečka nakrájený pórek, najemno nakrájené papriky a nastrouhanou mrkev a celer. Přidáme vychladlou vařenou pohanku, ze které jsme odstranili bobkový list, opepříme, zakapeme olejem a octem, promícháme a podle potřeby dosolíme. Povrch posypeme najemno nakrájenou petrželkou. Podáváme jako přílohu či jako salát, doplněný pečivem.

Poznámka: Místo oleje můžeme do salátu použít majonézu nebo kysanou smetanu. Obě varianty jsou velmi dobré.

 

Celková doba přípravy 30 minut

4 – 6 porcí