Pohankové palačinky s banánovým krémem
Suroviny:
1 dl pohankové mouky
1 dl hladké nebo polohrubé mouky
1 – 2 vejce
4 dl mléka
špetka soli
máslo nebo olej na pečení
Na krém:
200 ml smetany ke šlehání
3 banány
3 lžíce strouhaného kokosu
1 – 2 lžíce moučkového cukru (podle chuti)
1 citron
Postup:
Obě mouky prosejeme do mísy, přidáme vejce, sůl, mléko a dobře našleháme kovovou metlou. Těsto necháme stát 30 minut a potom ho ještě jednou dobře promícháme. V pánvi na malém množství rozpáleného másla nebo oleje upečeme tenké palačinky, které naplníme banánovým krémem.
Příprava krému:Oloupané banány rozmělníme vidličkou, pokapeme citronovou šťávou a našleháme je. Přidáme cukr, kokosovou moučku a promícháme. Nakonec lehce vmícháme dotuha ušlehanou šlehačku.
Celková doba přípravy cca 35 minut (bez doby potřebné k proležení těsta)
8 – 10 ks
Poznámka: Je nutné nechat těsto proležet, protože je příliš řídké. Během uvedené doby mouka nabobtná a těsto trochu zhoustne.
Dnes uvádím další z avizovaných pohankových receptů. O pohance bylo toho řečeno dost. Proto se o jejím významu v naší stravě nebudeme příliš rozšiřovat, jen si zopakujeme, že je velmi zdravá. Dnešní palačinky jsou jako hedvábí a jejich hebkost je doplněna vynikajícím banánovým krémem, který je lahodně doplňuje. K náplni těchto palačinek však můžeme použít kombinace i jiných druhů ovoce nebo marmelády, sirupy, tvaroh a podobně.