Pohanková roláda

25.08.2017 01:29

Suroviny:

5 vajec

100 g pohankové mouky

100 g jemného krystalového cukru

1 vrchovatá lžíce mletých vlašských ořechů

½ kypřícího prášku do pečiva

1 vanilkový cukr

 

Postup:

Nejprve oddělíme žloutky od bílků. Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého zašleháme 1/3 množství cukru. Žloutky, zbylý cukr, vanilkový cukr a mleté ořechy našleháme do pěny. Přidáme mouku, s kypřícím práškem a vše dobře promícháme. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Plech vyložíme pečícím papírem, který tence pomažeme máslem. Na něj rovnoměrně rozestřeme připravené těsto. Pečeme ve vyhřáté troubě při 200°C 10 minut.

Když vyndáme upečené těsto z trouby, počkáme asi 3 minuty, aby se vydýchalo. Teprve potom roládu svineme. Když dokonale vychladne, pak ji podle vlastní chuti a fantazie naplníme. Buď ušlehanou šlehačkou a ovocem nebo různými krémy.

 

Celková doba přípravy cca 40 minut

1 ks

 

Další „pohankový „ moučník. Doufám, že bude mít alespoň takový úspěch, jako měl dort, který Vláďovi Šťovíčkovi chutnal víc, než pravý Sacher.