Podzimní vepřová pečeně

17.10.2013 15:48

Suroviny:

800 g vepřového karé (kotlety bez kosti)

150 g sušených švestek bez pecek

4 PL oleje

30 g másla

1 dl kysané smetany

2 dl sladké smetany

1 ½ dl dobrého bílého vína

2 PL slivovice

1 PL vegety nebo podobného koření

mletý pepř

sůl

petrželka

 

Postup:

Maso otřeme vlhkou utěrkou a uprostřed špalíku masa podílně prořízneme ostrým tenkým nožem po celé délce otvor. Každou vypeckovanou sušenou švestku vyplníme kouskem tuhého másla. Takto připravené švestky vtlačíme do otvoru v mase. Osolíme, opepříme a maso ze všech zprudka opečeme v rozpáleném oleji. K opečenému masu přidáme na kousky nakrájené švestky, které nám zbyly z náplně, vše posypeme trochou vegety, podlijeme vínem a vodou, přiklopíme poklicí a na mírném stupni tepelného zdroje dusíme téměř doměkka. To trvá podle zralosti masa cca 40 minut. Během tepelné úpravy maso obracíme a podle potřeby podléváme. Tekutiny nedáváme ale příliš, maso musí být dušené, nikoliv vařené. Před konce dušení přidáme slivovici a necháme  ještě asi 10 minut pod poličkou na tepelném zdraji. Alkohol vyprchá a maso zkřehne a dostane vynikající chuť. Měkké maso vyjmeme a mírně prochladlé nakrájíme na plátky. Omáčku zalijeme kysanou i sladkou smetanou a velmi krátce povaříme.  Není třeba zahušťovat.

Jako přílohu doporučuji domácí široké nudle nebo dušenou rýži se šunkou.

 

Celková doba přípravy cca 1 ½ hodiny

6 porcí