Podzimní kotlík

12.11.2010 09:58

Suroviny:
10 větších syrových brambor
250 g slaniny nebo uzeného masa nebo šunky
1 nožička pikantní klobásy
2 středně velké mrkve
2 cibule
1/4menší zelné hlávky
1/2 pórku
sůl, mletý pepř, sladká i pálivá mletá paprika
petrželka
Postup:
Nejdříve oloupeme syrové brambory, mrkev a cibuli, vše opláchneme, osušíme a nakrájíme na tenké plátky. Z hlávky zelí odstraníme poškozené listy a také ji nakrájíme - na nudličky, pórek na kolečka. Zeleninu (kromě brambor) dohromady promícháme.
Dno vyšší nádoby pokryjeme plátky slaniny. Na ni naskládáme připravené brambory. Vrstvu brambor osolíme, opeříme, posypeme sladkou i pálivou mletou paprikou. Kořeníme podle chuti, ale rozumně, protože budeme kořenit každou vrstvu! Na plátky brambor dáme vrstvu zeleninové směsi, mírně osolíme a na zeleninu dáme na kolečka nakrájenou klobásu, na kousky nakrájenou slaninu nebo uzené maso. Pokračujeme tak dlouho, dokud nespotřebujeme všechny suroviny. Poslední vrstvou musí být brambory.
Nádobu přiklopíme poklicí a v dobře vyhřáté troubě pečeme 50 minut při 200°C. Po této době vše lehce „nadýcháme“ vidličkou a bez pokličky necháme ještě 10 minut v troubě tzv. dojít.
Výborné jídlo, podávané posypané petrželkou a vždy se saláty z čerstvé nebo nakládané zeleniny.
Celková doba úpravy 1 1/2 hodiny
Pro 6 osob