Plackový dort

24.11.2011 23:19

Suroviny:

Na těsto:

450 g hladké mouky

1 lžička jedlé sody

150 g moučkového cukru

50 g tuku

1 vejce

1 ½ lžičky skořice

1 ½ lžíce medu

2 lžíce rumu

citrónová kůra

Na krém:

40 g másla

50 g hrubé mouky

250 ml mléka

250 g másla

200 g moučkového cukru

20 g kakaa

Postup:V hrnku rozehřejeme tuk a med, přidáme cukr, skořici, vejce a rum. Když je směs tekutá, přidáme lžičku jedlé sody a nastrouhanou citrónovou kůru. Teplou směs nalijeme do 450 g hladké mouky a vypracujeme vláčné hladké těsto, které rozdělíme na 8 dílů. Každý vyválíme na tloušťku cca 3 mm a dortovou formou vykrájíme kola, která upečeme do růžového zabarvení. Vychladlé placky plníme krémem a rybízovou marmeládou tak, že první placku natřeme seshora krémem a tu, kterou na ni budeme pokládat, potřeme zespodu marmeládou a seshora krémem. Tímto způsobem natřeme a spojíme všechny placky. Hotový dort necháme rozležet do druhého dne, lehce zatížený. Ve finále můžeme dort jen pocukrovat nebo polít rumovou, čokoládovou či citrónovou polevou.

Příprava krému:

Z másla a hrubé mouky uděláme světlou jíšku. Do ní nalijeme mléko a na ohni mícháme tak dlouho, až se vytvoří hustá kaše, kterou necháme vychladnout. Nyní utřeme moučkový cukr s máslem a  kakaem. Do utřeného přidáme studenou kaši z jíšky a našleháme.