Piškotová roláda

09.12.2009 21:37

Piškotová roláda

a

Suroviny:

5 vajec

100 g pískového cukru

100 g hladké mouky

pikantní marmeláda na potření

trochu sádla a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu

(možno použít i pečící papír)

moučkový cukr na posypání

event. oblíbená poleva

Postup:

Nejprve si oddělíme žloutky od bílků. Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého zašleháme polovinu cukru. Do bílkové hmoty postupně zašleháme žloutky, hezky jeden po druhém a zbytek cukru. Nakonec lehce vmícháme prosetou hladkou mouku. Piškotové těsto vlijeme na pomaštěný a hrubou moukou vysypaný plech, rovnoměrně rozetřeme a pečme ve vyhřáté troubě při 175 - 180°°C cca 10 minut. Kdo rád používá pečící papír, může péct na něm. Pečeme prudčeji z toho důvodu, aby těsto příliš nevyschlo a při stáčení nepraskalo.

Upečené těsto ihned potřeme marmeládou a stočíme. Vychladlou přeneseme na tác a pocukrujeme nebo polijeme nějakou polevou.

Roládu však můžeme stočit nenaplněnou a po vychladnutí ji naplnit oblíbeným krémem nebo ušlehanou šlehačkou a potáhnout ji polevou.

Ať tak nebo tak, vždy je to rychlý a lahodný moučník, tzv. "na jistotu".

Celková doba přípravy: 20 minut