Piškotová roláda
Piškotová roláda
Suroviny:
5 vajec
100 g pískového cukru
100 g hladké mouky
pikantní marmeláda na potření
trochu sádla a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu
(možno použít i pečící papír)
moučkový cukr na posypání
event. oblíbená poleva
Postup:
Nejprve si oddělíme žloutky od bílků. Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého zašleháme polovinu cukru. Do bílkové hmoty postupně zašleháme žloutky, hezky jeden po druhém a zbytek cukru. Nakonec lehce vmícháme prosetou hladkou mouku. Piškotové těsto vlijeme na pomaštěný a hrubou moukou vysypaný plech, rovnoměrně rozetřeme a pečme ve vyhřáté troubě při 175 - 180°°C cca 10 minut. Kdo rád používá pečící papír, může péct na něm. Pečeme prudčeji z toho důvodu, aby těsto příliš nevyschlo a při stáčení nepraskalo.
Upečené těsto ihned potřeme marmeládou a stočíme. Vychladlou přeneseme na tác a pocukrujeme nebo polijeme nějakou polevou.
Roládu však můžeme stočit nenaplněnou a po vychladnutí ji naplnit oblíbeným krémem nebo ušlehanou šlehačkou a potáhnout ji polevou.
Ať tak nebo tak, vždy je to rychlý a lahodný moučník, tzv. "na jistotu".
Celková doba přípravy: 20 minut