Pirožky

26.04.2012 13:10

 

Suroviny:

Na těsto:

750 g polohrubé mouky

350 ml vody

35 g droždí

150 g tuku

1 vejce,

1 lžička cukru, sůl

Na náplň:

400 g mletého masa (může být vepřové, skopové nebo drůbeží)

1 menší cibule

1 lžíce strouhanky

mletý pepř

špetka cukru

sůl

 

Postup:

Z droždí, několika lžic teplé vody, cukru a dvou lžic mouky si připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vykynout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme vykynutý kvásek, vejce, vlahý tuk, osolíme a vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Potom těsto vyválíme na tloušťku 4 mm a vykrajujeme kolečka nebo čtverečky 7x7cm, které naplníme připravenou náplní. Okraje potřeme bílkem a dobře je k sobě přitiskneme. Položíme je na mírně pomaštěný plech, kde je necháme ještě 10 minut odpočinout. Před pečením potřeme pirožky rozšlehaným vejcem a pečeme ve středně vyhřáté troubě do zlatavého zabarvení.

Podáváme jako samostatný pokrm s různými saláty nebo jako přílohu k polévkám.

Poznámka: Pirohy můžeme před pečením posypat kmínem.

 

Cca 40 ks

Celková doba přípravy cca 2 hodiny