Pikantní vepřové se zeleninou

02.06.2011 18:34

 

Suroviny:

cca 700 g vepřového masa (na to je právě ideální ten váleček)

2 větší cibule

½ malého květáku

2 středně velké mrkve

1 malá konzerva sterilovaného hrášku

3 lžíce rajčatového protlaku nebo kečupu

2 lžíce plnotučné hořčice

sádlo nebo olej

mletý pepř

1 kávovou lžičku cukru

sůl

vývar nebo voda na podlití

Na zahuštění:

250 ml kysané smetany

1 lžička sladké papriky

1 lžíce polohrubé nebo hladké mouky

 

Postup:

Omyté a osušené maso nakrájíme přes vlákna na plátky, které naklepeme, osolíme a opepříme. Na tuku necháme zpěnit nakrájenou cibuli, přidáme hořčici a cukr a krátce osmahneme. Na tento základ vložíme připravené maso, trochu podlijeme vývarem nebo vodou, přiklopíme poklicí a dusíme cca 25 minut. K téměř měkkému masu přidáme omytou mrkev nakrájenou na hranolky nebo kolečka a květák rozebraný na růžičky. Opět trochu podlijeme a dusíme ještě cca 10 minut. Když je vše měkké, přidáme kečup, sterilovaný hrášek a zalijeme smetanou, do které jsme rozkvedlali mletou papriku a mouku. Chvíli povaříme a potom pod poklicí necháme ještě několik minut „dojít.“

 

Přílohy: brambory v různých úpravách, dušená rýže, dušená pohanka, dušená quinoia, pečivo

 

Celková doba přípravy: cca 1 hodina

6 porcí