Pečený králík podle paní Jitky Kráčmarové - další z vítězných receptů z Horušan

18.10.2012 22:52

 

Suroviny:

zadní půlka králíka se hřbetem

1 lžíce sádla

100 g špeku

300 g uzeného bůčku nebo anglické slaniny

1 velká cibule

300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)

1 sklenička Moravanky

1 lžička koření na divočinu

mletý pepř

česnek

masový vývar (může být připravený i z kostky)

sůl

 

Postup:

Špek a uzený bůček či anglickou slaninu nakrájíme na kostičky. V pekáči rozpálíme sádlo, přidáme nakrájenou slaninu se špekem a nahrubo nakrájenou cibuli. Když se slanina „vylije“ a cibule zesklovatí, přidáme očištěné, osolené, opepřené, divokým kořením posypané a utřeným česnekem potřené porce králíka, na drobné kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, Moravanku i s nálevem, (feferonku z Moravanky podle chuti ponecháme či odstraníme), přiklopíme poklicí a v rozehřáté troubě dusíme při 170 – 180 ° C téměř do měkka. To trvá cca 45 minut. Poté odstraníme poklici a maso necháme v troubě zrůžovět. Během dušení několikrát maso obrátíme a poléváme vypečenou šťávou. Podle potřeby podléváme vývarem.

Takto připravený králík je velmi šťavnatý a má vynikající chuť.

 

Příloha: bramborové knedlíky, brambory v různé úpravě nebo chléb.

 

Celková doba přípravy cca 1 ½ hodiny

4 – 6 porcí