Pečená srnčí kýta na jalovci

13.03.2013 18:31

 

Suroviny:

1 kg vykostěné srnčí kýty

3 lžíce oleje

30 g másla

1 lžíce hladké mouky

2 cibule

1 větší mrkev

jalovčinky

vývar

citrónová šťáva

sůl

cca 100 ml jalovcové

 

Postup:

Očištěnou, odblaněnou a vykostěnou kýtu opečeme na oleji ze všech stran. Pak maso osolíme, přidáme k němu nakrájenou cibuli a mrkev, jalovčinky, podlijeme vývarem a pod poklicí zvolna dusíme. Měkké maso vyjmeme a šťávu vydusíme. Poté ji zalijeme jalovcovou, kterou zapálíme a necháme ji vyhořet. Tím se šťáva aromatizuje. Po vyhoření poprášíme moukou, podlijeme vývarem, dobře promícháme a chvilku povaříme. Hotovou šťávu přecedíme, ochutíme citrónovou šťávou a zjemníme kouskem másla.

 

Příloha: žemlový knedlík, opečené brambory, zavařené jeřabinky.

 

Poznámka: Povařenou šťávu můžeme také rozmixovat, když jsme z ní před tím odstranili jalovčinky.

 

Celková doba přípravy cca 2 hodiny

8 porcí