Pajšl - kořínek na smetaně

10.03.2011 22:43

 

 

 

Suroviny:

1 vepřový kořínek (lze nahradit vepřovým jazykem a srdíčkem)

kousek jater

1 cibule

200 g kořenové zeleniny

5 kuliček nového koření

5 kuliček pepře

1 bobkový list

sůl

ocet

trochu nastrouhané citrónové kůry

špetka  mletého muškátového oříšku

 

Na zahuštění :

350 ml kysané smetany

2 plné lžíce hladké mouky

2 lžíce másla nebo oleje

 

Postup:

Dobře očištěný kořínek bez jícnu omyjeme a uvaříme spolu s játry, kořením a zeleninou. Měkké maso a zeleninu vyjmeme a nakrájíme na drobné kostičky nebo nudličky, vývar procedíme a necháme jej prochladnout. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou za stálého míchání zředíme vlažným vývarem, okořeníme muškátovým oříškem a citrónovou kůrou. Omáčku povaříme asi 5 minut. Pak do ní vložíme nakrájené maso a zeleninu, zalijeme smetanou a přivedeme k varu, podle chuti okyselíme, osolíme a krátce povaříme.

 

Příloha: rozpeky, kynutý knedlík, bílé slané pečivo

 

Kořínek čili pajšl byl velmi oblíbeným jídlem ve vesnické i měšťanské kuchyni.

Stejným způsobem můžeme použít i králičí předek.