Ovocný salát + Hlávkový salát s křenovou zálivkou

20.06.2013 22:00

Suroviny:

1 větší jablko

1 pomeranč

1 banán

2 broskve (mohou být i kompotované)

½ citrónu

50 g rozinek

¼ l ovocného džusu (pomerančový, grapefruitový)

Na ozdobení:

šlehačka a jádra vlašských ořechů

 

Postup:

Jablko, pomeranč i banán oloupeme a spolu s broskvemi nakrájíme na kostky cca 1 x 1 cm. Vložíme do porcelánové nebo skleněné mísy, pokapeme citrónovou šťávou, přidáme rozinky, promícháme a zalijeme džusem. V chladničce necháme alespoň 20 minut proležet a vychladit. Podáváme ozdobené ušlehanou šlehačkou a jádry vlašských ořechů.

 

Celková doba přípravy 10 minut + doba potřebná na vychlazení a proležení salátu

2 – 4 porce

 

Hlávkový salát s křenovou zálivkou

 

Suroviny:

1 hlávkový salát

Na zálivku:

250 ml zakysané smetany

1 lžička cukru

citrónová šťáva

3 lžíce nastrouhaného křenu

sůl

 

Postup:

Nejprve připravíme zálivku tak, že smícháme všechny suroviny a necháme vychladit. Omytý a okapaný hlávkový salát natrháme na menší kousky a dáme do skleněné nebo porcelánové mísy. Přelijeme vychlazenou zálivkou, promícháme a ihned podáváme.

 

Celková doba přípravy cca 10 minut

4 porce