Nadívaná kuřecí stehna

10.08.2013 11:44

Suroviny:

4 kuřecí stehna

1 lžička másla

vývar na podlití

sůl

 

Na nádivku:

3 rohlíky nebo žemle

100-150ml mléka nebo vývaru

2 vejce

špetka strouhaného muškátového oříšku

70g šunky nebo vařeného libového uzeného masa

1 lžíce jemně nakrájené natě yzopu

sůl

 

Postup:

Kuřecí stehna omyjeme a osušíme. Prsty opatrně uvolníme kůži a vzniklý prostor mezi masem a kůží stejnoměrně naplníme nádivkou. Kůži spíchneme grilovacími jehlami k masu, aby nádivka při pečení nevytekla. Stehna osolíme, vložíme do pekáče a potřeme je horkým máslem. Ve vyhřáté troubě pečeme cca 40-50 minut při 180° C dozlatova. Během pečení stehna jedenkrát obrátíme a potíráme je vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme vývarem. Před podáváním odstraníme grilovací jehly.

 

Příprava nádivky: Rohlíky nebo žemle nakrájíme na drobné kostičky a zvlhčíme je mlékem nebo vývarem. Potom přidáme žloutky, drobně nakrájenou šunku nebo uzené maso, špetku nastrouhaného muškátového oříšku, drobně pokrájenou nať yzopu, osolíme a vše dobře promícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který do směsi lehce vmícháme.

 

Vhodnou přílohou jsou brambory v různých úpravách, čerstvá nebo nakládaná zelenina, event. kompoty

 

Celková doba přípravy cca 1 ½ hodiny

4 porce