Mouřenínské pusinky a kokosové pusinky
Mouřenínské pusinky (vhodné pro bezlepkovou dietu)
Suroviny:
2 bílky
120 g moučkového cukru
120 g lískových oříšků
50 g čokolády na vaření
Postup:
Z bílků připravíme tuhý sníh, do kterého zašleháme cukr. Lehce vmícháme mleté lískové oříšky a strouhanou čokoládu. Lžičkou tvoříme malé hromádky a pečeme v mírně vyhřáté troubě na plechu, vyloženým pečícím papírem. Ještě teplé pusinky sundáme z plechu a po vychladnutí uložíme.
Doba potřebná k rozležení: 3 dny
Kokosové pusinky (vhodné pro bezlepkovou dietu)
Suroviny:
5 bílků
300 g cukru krupice
250 g kokosové moučky
Postup:
Z bílků ušleháme tuhý sníh a postupně do něj vešleháme cukr. Nádobu se sněhem postavíme do vodní lázně a stále prošleháváme, dokud sníh není teplý a hedvábně lesklý. Potom nádobu se sněhem vyjmeme z vodní lázně a do prochladlého lehce vmícháme kokosovou moučku. Na plech, vyložený pečícím papírem, klademe lžičkou malé hromádky sněhové směsi. V mírně vyhřáté troubě sušíme skoro hodinu. Ještě teplé pusinky sundáme z plechu a po vychladnutí uložíme.
Doba potřebná k rozležení: 3 dny
Pusinky, sněhové pečivo, patřilo v prvorepublikové době na vánoční stůl naprosto běžně. Bez něho by byla škála pečiva nemyslitelná. Dobře se využily zbylé bílky, se kterými si občas nevíme rady. Hospodyňky se předháněly v přípravě nejrozmanitějších pusinek nebo-li „hubinek“, jak se jim také tenkrát říkalo. Vedle tradičních ořechových, mandlových či čokoládových nechyběly ani fíkové či datlové. Zavzpomínejme při přípravě tohoto sněhového pečiva na slávu zašlých časů a v klidu a pohodě předvánoční atmosféry se pusťme do přípravy tohoto rychlého a nenáročného pečiva. Navíc jsou oba recepty vhodné pro bezlepkovou dietu, pravda však, obsahují dost cukru. Ale všeho s mírou…..