Mouřenínské pusinky a kokosové pusinky

16.12.2016 13:33

Mouřenínské pusinky       (vhodné pro bezlepkovou dietu)

 

Suroviny:

2 bílky

120 g moučkového cukru

120 g lískových oříšků

50 g čokolády na vaření

 

Postup:

Z bílků připravíme tuhý sníh, do kterého zašleháme cukr. Lehce vmícháme mleté lískové oříšky a strouhanou čokoládu. Lžičkou tvoříme malé hromádky a pečeme v mírně vyhřáté troubě na plechu, vyloženým pečícím papírem. Ještě teplé pusinky sundáme z plechu a po vychladnutí uložíme.

Doba potřebná k rozležení: 3 dny

 

 

Kokosové pusinky        (vhodné pro bezlepkovou dietu)

 

Suroviny:

5 bílků

300 g cukru krupice

250 g kokosové moučky

 

Postup:

Z bílků ušleháme tuhý sníh a postupně do něj vešleháme cukr. Nádobu se sněhem postavíme do vodní lázně a stále prošleháváme, dokud sníh není teplý a hedvábně lesklý. Potom nádobu se sněhem vyjmeme z vodní lázně a do prochladlého lehce vmícháme kokosovou moučku. Na plech, vyložený pečícím papírem, klademe lžičkou malé hromádky sněhové směsi. V mírně vyhřáté troubě sušíme skoro hodinu. Ještě teplé pusinky sundáme z plechu a po vychladnutí uložíme.

Doba potřebná k rozležení: 3 dny

 

 

Pusinky, sněhové pečivo, patřilo v prvorepublikové době na vánoční stůl naprosto běžně. Bez něho by byla škála pečiva nemyslitelná. Dobře se využily zbylé bílky, se kterými si občas nevíme rady. Hospodyňky se předháněly v přípravě nejrozmanitějších pusinek nebo-li „hubinek“, jak se jim také tenkrát říkalo. Vedle tradičních ořechových, mandlových či čokoládových nechyběly ani fíkové či datlové. Zavzpomínejme při přípravě tohoto sněhového pečiva na slávu zašlých časů a v klidu a pohodě předvánoční atmosféry se pusťme do přípravy tohoto rychlého a nenáročného pečiva. Navíc jsou oba recepty vhodné pro bezlepkovou dietu, pravda však, obsahují dost cukru. Ale všeho s mírou…..