Masové kuličky na smetaně
Suroviny:
600 g mletého vepřového masa z plecka
1cibule
70 g slaniny
100 g strouhanky
½ hrnku mléka
80 g másla
1 menší svazek pažitky
1 lžíce hladké mouky
200 ml masového vývaru
250 ml kysané smetany
citrónová šťáva, mletý pepř, sůl, worcesterská omáčka
Postup:
Mleté maso osolíme, opepříme, přidáme na jemno nakrájenou pažitku, nastrouhanou cibuli a na malé kostičky nakrájenou a rozškvařenou slaninu, spolu s mlékem navlhčenou strouhankou. Směs dobře promícháme. Vytvoříme kuličky o průměru cca 3 cm, které klademe do pekáčku, který jsme předem silně vymastili máslem. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180°C cca 20 minut. Upečené kuličky vyjmeme a přendáme do jiné nádoby. Máslo z opečených kuliček zasypeme moukou, podlijeme vývarem a kysanou smetanou. Dobře promícháme a povaříme. Na závěr ochutíme citrónovou šťávou a worcesterskou omáčkou. Podle chuti dosolíme, přecedíme na kuličky a ještě malou chvilku podusíme.
Vhodnou přílohou je dušená rýže, těstoviny, kynuté knedlíky. Punc tomuto pokrmu dodá brusinkový kompot.
Celková doba přípravy cca 1 hodina
6 porcí
Nepřeberné množství pokrmů z mletého masa jistě rozšíří i ten dnešní. Jeho příprava není náročná a poměrně rychlá. Chutná jak dospělým, tak dětem.
Vždyť smetanové omáčky jsou vzpomínkou na dětství, na kouzlo domova a jeho jistotu.