Masové knedlíčky s růžičkovou kapustou – rakouská kuchyně
Suroviny:
500 g čerstvé nebo mražené růžičkové kapusty
500 g mletého masa ( ½ vepřové a ½ hovězí)
1 rohlík
1 vejce
1 cibule
50 g másla
40 g hladké mouky
petrželka, muškátový oříšek, mletý pepř, sůl
Postup:
Očištěné kapustičky povaříme v osolené vodě. Čerstvé cca 15 minut, mražené 10 minut. Mleté maso smícháme s namočeným a vymačkaným rohlíkem, jemně nakrájenou cibulí a petrželkou, osolíme, opepříme. Přidáme syrové vejce a dobře promícháme. Z masové hmoty tvoříme malé knedlíčky o průměru cca 4 cm, které na mírném ohni vaříme ve vývaru z kapustiček cca 10 – 15 minut. Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku, kterou postupně podléváme chladným vývarem z kapustiček a masových knedlíčků. Vývaru přiléváme tolik, aby vznikla jemná hustší omáčka. Okořeníme mletým muškátovým oříškem a mletým pepřem, podle chuti dosolíme. Do omáčky vložíme vařené kapustičky s masovými knedlíčky a prohřejeme. Před podáváním posypeme najemno nakrájenou petrželkou.
Vhodnou přílohou jsou vařené brambory.
Celková doba přípravy cca 1 hodina
4 porce
Rakouská kuchyně každého místního kraje a regionu má své zvláštnosti a odlišnosti. A jak se liší jednotlivé oblasti a jejich obyvatelé, tak rozmanitá jsou i tamější jídla. Tato země sdružovala mnoho národů s různými kulinářskými praktikami. Je zde cítit také vliv české kuchyně a naopak. S klidným svědomím mohu říci, že Rakušané a Češi mají společné chutě. Svědčí o tom fakt, že v obou zemích je například oblíben bramborový salát, hovězí polévky a knedlíky. Pečená kuřata, vepřovou pečeni, koblihy, linecké pečivo nebo ovocné knedlíky máme téměř k nerozeznání. Nakonec ani dnešní recept nám nebude tak úplně cizí.