Masové knedlíčky s růžičkovou kapustou – rakouská kuchyně

19.08.2016 07:43

Suroviny:

500 g čerstvé nebo mražené růžičkové kapusty

500 g mletého masa ( ½ vepřové a ½ hovězí)

1 rohlík

1 vejce

1 cibule

50 g másla

40 g hladké mouky

petrželka, muškátový oříšek, mletý pepř, sůl

 

Postup: 

Očištěné kapustičky povaříme v osolené vodě. Čerstvé cca 15 minut, mražené 10 minut. Mleté maso smícháme s namočeným a vymačkaným rohlíkem, jemně nakrájenou cibulí a petrželkou, osolíme, opepříme. Přidáme syrové vejce a dobře promícháme. Z masové hmoty tvoříme malé knedlíčky o průměru cca 4 cm, které na mírném ohni vaříme ve vývaru z kapustiček cca 10 – 15 minut. Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku, kterou postupně podléváme chladným vývarem z kapustiček a masových knedlíčků. Vývaru přiléváme tolik, aby vznikla jemná hustší omáčka. Okořeníme mletým muškátovým oříškem a mletým pepřem, podle chuti dosolíme. Do omáčky vložíme vařené kapustičky s masovými knedlíčky a prohřejeme. Před podáváním posypeme najemno nakrájenou petrželkou.

Vhodnou přílohou jsou vařené brambory.

 

Celková doba přípravy cca 1 hodina

4 porce

 

Rakouská kuchyně každého místního kraje a regionu má své zvláštnosti a odlišnosti. A jak se liší jednotlivé oblasti a jejich obyvatelé, tak rozmanitá jsou i tamější jídla. Tato země sdružovala mnoho národů s různými kulinářskými praktikami. Je zde cítit také vliv české kuchyně a naopak. S klidným svědomím mohu říci, že Rakušané a Češi mají společné chutě. Svědčí o tom fakt, že v obou zemích je například oblíben bramborový salát, hovězí polévky a knedlíky. Pečená kuřata, vepřovou pečeni, koblihy, linecké pečivo nebo ovocné knedlíky máme téměř k nerozeznání. Nakonec ani dnešní recept nám nebude tak úplně cizí.