Masopustní boží milosti

23.02.2012 22:23

 

Suroviny:

300 g hladké mouky

3 - 4 žloutky

2 lžíce rumu

70 g moučkového cukru

cca 125 ml sladké smetany

1 lžička sušeného droždí

špetka soli

 

sádlo na smažení

moučkový a vanilkový cukr na posypání

 

Postup:

Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které mělo být měkčí, než těsto nudlové. Zabalíme jej do fólie nebo přiklopíme miskou a necháme asi 30 minut odpočinout.

Na pomoučeném vále vytvoříme z těsta váleček, který rozdělíme na cca 20 stejných kousků. Z každého vytvoříme bochánek, rozválíme jej na placku, rádýlkem několikrát nakrojíme, zformujeme do tvaru kytičky a ve vyšší vrstvě rozpáleného sádla smažíme dozlatova. Usmažené boží milosti přendáme na savý papír. Jakmile se vsákne přebytečný tuk, bohatě pocukrujeme.

Poznámka: Z těsta můžeme též vykrajovat různé tvary tvořítky. Ostatní postup je stejný.

 

Celková doba přípravy cca 1 ½ hodiny

20 ks