Maso na cibulce a šťouchané brambory s mangoldem

01.09.2017 15:45

Suroviny:

600 g hovězího masa z květové špičky

1 velká cibule

1 lžíce sádla

1 lžíce polohrubé mouky

vývar na podlití

sůl

750 g brambor

200 g čerstvého mangoldu

3 stroužky česneku

1 velká cibule

1 lžíce sádla

kmín, mletý pepř, sůl

 

Postup:

Nakrájenou cibuli opečeme na sádle do červena. Přidáme na kostky nakrájené maso, které na cibulce prudce orestujeme, osolíme, podlijeme malým množstvím vývaru a pod poklicí dusíme do měkka. Během dušení podle potřeby podléváme vývarem a mícháme. Když je maso měkké, zaprášíme moukou, zředíme vývarem a povaříme. Šťávy nemá být mnoho, nejde o omáčku.

Mezitím, než změkne maso, uvaříme ve slané vodě s kmínem oloupané brambory. Omyté listy mangoldu blanšírujeme ve slané vodě, tzn, že je krátce, cca 3minuty, povaříme a poté hned zchladíme ve studené vodě. Okapané najemno nasekáme. Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme připravený mangold, osolíme, opeříme a ochutíme prolisovaným česnekem. Prohřejeme. Tuto směs přidáme k vařeným a scezeným bramborům, rozšťoucháme a promícháme. Podáváme s masem na cibulce.

 

Celková doba přípravy cca 1 ½ - 2 hodiny

4 – 6 porcí

 

Mangold je velmi zdravý, je účinný v prevenci nádorových onemocnění, posiluje nervový systém, pročisťuje krev a díky obsahu železa se doporučuje při chudokrevnosti. Mangold má oproti špenátu ořechovou příchuť a nikdy nechutná palčivě ani ostře. Nejčastěji se upravuje jako špenát.