Marinovaný králík

05.05.2017 23:37

Suroviny:

1 pěkně vykrmený králík

Na marinádu:

2 hrnky vody

1 hrnek nakrájené cibule

4 prolisované stroužky česneku

4 lžíce kečupu

1 lžíce soli

1 lžička kari

½ lžičky mletého pepře

120 g másla

3 polévkové lžíce oleje

 

Postup:

Dobře očištěného králíka odblaníme a naporcujeme. Porce králíka naskládáme do pekáče a zalijeme vychladlou marinádou. V chladu necháme 24 hodin proležet. Po uplynutí této doby vložíme pekáč s králíkem a marinádou do vyhřáté trouby a pečeme při 160 °C asi 1–1 ½  hodiny do zlatočerveného zabarvení. Během pečení maso obracíme a poléváme vypečenou šťávou.

 

Příprava marinády:

Do kastrolu dáme všechny uvedené suroviny, přivedeme k varu a necháme vychladnout.

 

Příloha: vařené brambory nebo bramborové hranolky, bramborové knedlíky, dušená rýže

 

Celková doba přípravy: cca 2 hodiny

6–8 porcí

 

Králičí maso je lehce stravitelné. Má jemná svalová vlákna, minimální množství kolagenu. Svým složením se podobá masu drůbežímu.

V králičím mase nacházíme bohatý zdroj plnohodnotných bílkovin. Tuku obsahuje malé množství, které závisí na hmotnosti, ale také na stáří použitého kusu. Díky tomu, ale i díky malého obsahu sacharidů a vysokému podílu vody, má králičí maso nízkou energetickou hodnotu.