Lívance s brusinkovou omáčkou

22.09.2017 23:44

Suroviny:

500 ml mléka

cca 300 g polohrubé mouky

30 g droždí

50 g cukru

2–3 lžíce oleje

2 vejce

1 lžička strouhaného muškátového oříšku

sůl

50 g slaniny

100 g rozehřátého másla

skořicový cukr

Na brusinkovou omáčku:

250 g brusinkové marmelády

400 g husté kysané smetany

1 ks skořice

3 hřebíčky

50 ml sladkého desertního červeného vína

 

Postup:

Droždí třeme s cukrem, dokud se nerozpustí. Pak přidáme mouku, vlažné mléko, vejce, olej, muškátový oříšek, sůl a vymícháme řídké těsto, které necháme na teplém místě kynout. Pánev potřeme slaninou a malou naběračkou na ni lijeme vykynuté těsto. Jakmile těsto začne na povrchu osychat, obrátíme a pečeme po druhé straně. Potom pánev opět potřeme slaninou a takto opakujeme do spotřebování těsta. Upečené lívance potřeme rozpuštěným máslem a posypeme skořicovým cukrem. Podáváme je s brusinkovou omáčkou.

 

Brusinková omáčka: V rendlíku rozehřejeme brusinkovou marmeládu nebo džem, podlijeme malým množstvím desertního červeného vína, přidáme hřebíček, celou skořici a krátce povaříme. Když směs vychladne, odstraníme koření a vmícháme hustou kysanou smetanu. Omáčku není třeba sladit, pouze v tom případě, použijeme – li k její přípravě čerstvé brusinky.

 

Celková doba přípravy 2 hodiny

6 – 8 porcí

 

 Listy brusinek se používají do čajových směsí s močopudným a dezinfekčním účinkem. Pomáhají při průjmech a některých nemocech žlučníku i léčbě cukrovky. Extrakty z brusinek využívá farmaceutický průmysl, přidává se do doplňků stravy určeným na léčbu močového ústrojí.