Letní nepečený moučník s jahodami

16.06.2017 17:16

Suroviny:

200 ml bílého jogurtu

200 ml zakysané smetany

200 ml smetany ke šlehání (šlehačka)

4 lžíce práškového cukru

6 plátků želatiny nebo

1 želatinový ztužovač za studena

1 lžíce rumu

300 – 400 g čerstvých jahod

 

Postup:

Jahody omyjeme a na sítu je necháme řádně okapat. Jogurt, zakysanou smetanu, cukr, rum a na kousky nakrájené jahody promícháme a nakonec vmícháme dotuha ušlehanou smetanu (šlehačku). Želatinu nebo ztužovač připravíme podle návodu a rychle, ale opatrně vmícháme do připravené směsi, kterou vlijeme do formy nebo jiného tvořítka, vyložené mikrotenovou folií.  V chladničce necháme ztuhnout alespoň 3 hodiny, nejlépe přes noc.

Ztuhlý vychlazený moučník vyklopíme, nakrájíme na plátky a podáváme s ovocem či cukrářskými piškoty nebo ozdobené podle vlastní fantazie. (čokoláda, různé polevy, zmrzlina apod.)

Směs však můžeme též namazat v silné vrstvě na dortový korpus a chutný zázrak je za pár hodin, jen co ztuhne, hotový.

 

 

Celková doba přípravy cca 20 minut + doba potřebná na ztuhnutí

4 – 6 porcí

 

Jestli Vám tento desert připomíná italskou panacotu, jde o podobnost čistě náhodnou, neboť panacota v překladu znamená vařená smetana a tu v této dobrotě nenajdeme. Ale chuťově se italskému zázraku podobá.

Místo jahod, které jsou podle mého názoru nejlepší a nejlahodnější, můžeme použít i jiné oblíbené ovoce.