Lehký bramborový salát

22.12.2011 00:40

Suroviny:

 

600 g brambor

2 větší mrkve

¼ středně velkého celeru

1 cibule

2 nakyslá jablíčka

3 sladkokyselé okurky

1 malá konzerva sterilovaného hrášku

200 ml zakysané smetany

100 ml bílého jogurtu

1 lžička moučkového cukru

šťáva z ½ citrónu

1 lžíce plnotučné hořčice

sůl

mletý pepř

 

Postup:

 

Nejdříve omyjeme brambory, mrkev a celer a vše uvaříme doměkka. Pro přípravu salátu si vybereme raději menší brambory stejné velikosti, rychleji se uvaří. Najemno nakrájíme cibuli, oloupaná jablka a kyselé okurky. Vše dáme do větší mísy spolu s okapaným hráškem. Měkké brambory a zeleninu opatrně slijeme a necháme vychladnout. Studené brambory spolu se zeleninou oloupeme, nakrájíme na menší kostičky a přidáme do mísy.

V menší misce smícháme smetanu, jogurt, cukr, sůl, citrónovou šťávu a hořčici a přidáme do mísy k ostatním surovinám. Vařečkou důkladně, ale opatrně promícháme. Podle chuti můžeme přidat sůl a citrónovou šťávu. Před podáváním necháme salát v chladu alespoň 30 minut odležet.

 

Celková doba přípravy 40 minut

cca 4 porce