Laskonky z receptů známého plzeňského cukráře Vladimíra Roučky

27.11.2013 09:58

Suroviny:

Na sněhovou hmotu:

5 bílků

100 g jemného krystalového cukru

1/8 l vody

500 g krystalového cukru

½ balíčku vanilkového cukru

80 g moučkového cukru

Na krém:

250 ml mléka

100 g cukru

1 žloutek

25 g maizeny (kukuřičný škrob)

250 g másla 50 g moučkového cukru

1 lžička silné kávy

Na obalení:

1 00g oříškového nebo mandlového griliáše

 

Postup:

Nejprve svaříme vodu s 500 g krystalového cukru na sirup. Správně připravený sirup poznáme podle toho, že se táhne a tvoří bublinky. Necháme ho prochladnout.

Bílky ušleháme dotuha spolu se 100 g jemného krystalu. Za stálého šlehání pomalu přiléváme cukerný sirup, nakonec vsypeme vanilkový cukr a ještě prošleháme. Plech vyložíme pečícím papírem a tvoříme na něj podlouhlé placičky – laskonky, vysoké cca ½ cm. Dáme do trouby a velmi pomalu sušíme.

Vychladlé placičky slepujeme krémem, po stranách je obalíme v griliáši.

Příprava krému:

200 ml mléka smícháme s cukrem a dáme vařit. Mezitím ve zbytku mléka rozmícháme žloutek a maizenu a vlijeme do vařícího mléka a chvilku povaříme. Příprava je prakticky stejná, jako když vaříme puding.

Máslo a 50 g cukru utřeme do pěny a postupně vmícháme studenou uvařenou kaši z maizeny. Nakonec přidáme kávu a ještě dobře našleháme.

 

Celková doba přípravy cca 3- 4 hodiny (včetně sušení laskonek)

30 – 40 ks